kristin von hirsch

hjem          foto          bøker          aktiviteter          biografi          kontakt

hjem _ foto _ prosjekt dokumentar

 

 

 

 

 

I DRIFT

To uker i Havana. En slags studiereise i arkitektur og urbanisme. Jeg er interessert i "livet mellom husene" og derfor engasjert i byutviklingen i Bjørvika, Oslo, som ligger på dørterskelen min. I Havana er det også nødvendig med fremtidig fokus på byutvikling, så tanken var at en slik tur kunne gi kontraster til det som skjer her. Det fikk jeg, men jeg fikk også mye mer. Den gamle bilparken... Farger, former, rust, eksosskyer, – og ikke minst bruken av den. Etter noen dager begynte jeg å se et mønster i hvordan disse gamle bilene fungerer som busser for byens befolkning. De går i skytteltrafikk i faste ruter. Da jeg fant en slags "endestasjon" for et av disse rutemønstrene, der folk går av og på og sjåførene tar seg en pust i bakken og fikser på bilene, ble jeg hypnotisert. En voldsom, uinteressert intensitet som tillot meg å sitte stille på en benk i timevis og bare se (og fotografere). Rytme, bevegelse i biler og mennesker. En slags symbiotisk hverdagsdans.

Seks av bildene vant miljørunden i foto.no's Årets fotograf 2012.

 

 

Andreas Evensen

 

ANDREAS EVENSENS FØRSTE TITTELKAMP

Over en toårsperiode jobbet jeg med dokumentarboka PÅ MIN MÅTE - ni livsfortelliger. Den kom ut i september 2010. Helge Wærøy er en av de portretterte. Han er boksetrener og leder for Apollo bokseklubb på Melhus. Der trener han ihuga småtasser, gamliser over 34 – og proffboksere – på tross av at proffboksing ikke er lov i Norge. Hans tilnærming til sporten er spesiell. Han er opptatt av de psykiske aspektene ved boksingen, han er opptatt av å se menneskene han trener, og han jobber ekstremt hardt og målrettet, på en varm og disiplinert måte.

Da jeg våren 2009 traff Helge første gang, møtte jeg også Andreas Evensen. Det var i klubblokalene til Apollo Boxing på Melhus, og de hadde trent sammen hver dag i seks år. Andreas ble presentert som et helt spesielt talent. I mars 2010 bokset Andreas sin første tittelkamp. Det skjedde i Finland, og jeg var med. Andreas vant på knockout i 7. runde. Den kampen fikk ham inn på sjette plass på WBOs verdensranking.

Serien fikk andre plass i foto.no's konkurranse Fotografen 2014. Tema: Sport.

 

Necropolis

 

 

NECROPOLIS CRISTOBAL COLON

Havanas gravlund ligger midt i byen. 800.000 graver og over en million begravede. Stadig nye kommer til, for alle vil hit. Resultat: Etter to år i grava – det det tar for en kropp å bli et skjellett i Havanas klima - blir beina malt til pulver, puttet i urner og stuet vekk. Alle avskygninger av samfunnet finnes her; fra idrettsstjerner til musikere til gatefeiere til akademikere til revolusjonshelter til aristokratiet. De velhavende og berømte får bli i sine mausoleer og familiegraver, som også restaureres etter alle kunsten regler. Derfor er Necropolis også en arbeidsplass for mange. I tillegg kommer de sørgende, de håpefulle og turistene. Og livet går sin gang.

 

 

STEINHUGGERE I DANANG - VIETNAM

Billedhogger Øyvin Storbækken og tidligere sosialarbeider Marit Engh grunnla i 2002 Danang Sculpture Forundation. De fikk støtte til prosjektet fra Norad. Formålet var å videreutdanne lokale steinhoggere til å kunne ta oppdrag for europeiske kunstnere, siden Cararra i italia hadde priset seg ut av markedet. Etter at stedet kom i drift med vietnamesiske hoggere har senteret fortsatt med utdanningsbiten, og hvert andre år henter de, gjennom opptaksprøver, inn vanskeligstilt ungdom som læres opp til å bli steinhoggere med kompetanse på vestlig kunstproduksjon. Stedet er per i dag en non-profit stiftelse som drives av vietnamesere.

Steinhoggeriet ligger i Noun Nouc, rett utenfor Danang.

Les hele historien om prosjektet og Marit og Øyvin ved å laste ned pdf HER.

34 celcius

 

34 CELCIUS

Et lite svømmebasseng i Oslo – som en egen verden. Intim og varm, helt upåvirket av årstidene, og alltid like langt borte fra den støyende hverdagen rett utenfor. Her har jeg trenet vannaerobics i tre år – to ganger i uken. Og etter oss er det babysvømming.

Serien fikk andre plass i foto.no's konkurranse Fotografen 2015. tema: miljø.